Количка

0 артикула

Акордеонни категории

Житието на светеца Трифон Зарезан

Дата: 2013-02-07

Всеки празник има дълга история зад гърба си. Въпреки че Трифон Зарезан масово е свързван с купони, веселби и алкохол, малцина знаят откъде всъщност е тръгнала тази доста „мутирала” в днешни дни традиция. В този материал ще разгледаме само кратка част, от иначе изключително дългата и завладяваща история на празника.

Свети мъченик Трифон се родил около 225 г. в Римската империя. Родителите му били дълбоко вярващи християни и през целия си живот давали всичко от себе си, детето им да почита и обича Бог.

Според легендите, римският император Гордиан имал дъщеря - Гордиана. Момичето се славело със своя ум и с красотата си. Но заболяла тежко и мъчително. Идвали уважавани лекари, но никой не успял да й помогне. Тя обаче непрестанно повтаряла едно и също: "Единствено Трифон ще ме излекува" Тогава баща й пратил да намерят момчето, което успяло да изцери девойката със силата на Бог.

Но за разлика от милостивия за християните Гордиан, скоро на престола се възкачил нов император - Декий Траян, който се заел да изкорени християнството. Той пратил да повикат прославилия се с чудесата си покорен християнин - Свети Трифон. След което, с многобройни мъчения, императорът се опитал да го принуди да се отрече от вярата си. Свети Трифон отказал, в резултат на което бил пратен за екзекуция, но тялото му паднало мъртво преди палачът му да направи каквото и да било.

Според легендата, в деня на наказанието, всички лози били нападнати от насекоми и земеделците призовали Трифон да ги защити. По традиция, на този ден подрязват лозите, за да се получи голяма реколта през есента, така че светецът Трифон в България се нарича и Зарезан (Подрязан). Свети Трифон се счита за пазач на лозята и празникът е в негова чест.

Можете да откриете подходящи подаръци за празника в категорията ни за влюбени и винолюбци.

Най - продавани