Количка

0 артикула

Акордеонни категории

Откъде е започнала традицията за честване на деня на Свети Валентин?

Дата: 2013-02-07


Честването на денят на Св. Валентин се предполага, че е започнал по времето на Римската империя. В Древен Рим, датата 14-ти февруари е празник в чест на кралицата на римските богини и богове, Юнона. Юнона е известна като богинята на жените и брака. Следващият ден, 15-ти февруари, е първият ден на фестивала, известен като Празника на Луперкалия.

На 14-ти февруари е било казано, че младите трябва да напишат на лист хартия името на всяко момиче от селото и да го поставят в буркан, от който всеки млад мъж трябвало да изтегли име и девойката, която била изтеглена, щяла да бъде негова партньорка докато траел фестивала. Понякога подобни срещи свървашли с брак.


Тези ритуали, по законите на Клавдий били забранени, който като император вярвал, че причината мъжете да не желаят да отидат на война е, защото не искали да оставят любимата си. В резултат на това, всички бракове и връзки били забранени, но Свети Валентин, римски свещеник, започнал да извършва тайни годежи на двойки и затова е бил екзекутиран на 14-ия ден от месец февруари.

 

Говори се, че докато Свети Валентин е бил в затвора, се е влюбил в сляпата дъщеря на тъмничаря. След което, по някакво чудо, най-вероятно породено от молитвите на Свети Валентин, тя си възвърнала зрението, и той ѝ изпратил прощално писмо с подпис „ От твоя Валентин”.

Друга история за произхода на Свети Валентин е, че е бил свещеник и лекар. Той се опитал да излекува очите на дъщерята на тъмничаря, но е бил арестуван и в деня на екзекуцията си ѝ написал прощална бележка, подписана "От твоя Валентин", която според някои е била причината момичето да прогледне.

Други твърят, че докато е бил в затвора, в очакване на екзекуцията си, е получавал малки бележки и цветя от децата, на които е помогнал, когато са били болни. Това също може да е една от причините, поради които той е изпратил бележка за да се сбогува с дъщерята на тъмничаря.

Денят на Св. Валентин се празнува на 14-ти февруари всяка година. Празнува се на този ден, защото се смята, че тогава е бил екзекутиран покровителя на влюбените - Свети Валентин. На този ден, влюбените по цял свят изпращат стихове, картички, цветя, бонбони и т.н.

Днес, празника се чества в цял свят и традицията да се разменят картички и подаръци. Ние можем да ти предложим страхотни идеи за любимият човек, просто разгледай специалната ни секция за празника - "Свети валентин".

 

Най - продавани